*

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

El cinema des dels meus ulls

La vida pot semblar insignificant e insípida si la vius només per treballar i formar una família, tendim a enriquir-la i omplir-la fent amistats, escoltant música, veien i/o practicant esport, tenint hobbys, viatjant pel món coneixent noves cultures... i en algunes ocasions el cinema i les pel·lícules ens permeten de alguna manera realitzar-ho tot alhora.  Qui no ha somiat en posar-se en la pell d'un personatge de pel·lícula en un món ideal en una època passada, present o futura, sent el protagonista d'una història de acció, romàntica o de comèdia?




Algunes pel·lícules ens permeten viure un somni desperts, ens transporten durant les hores de llargmetratge dins d'una història on per uns moments no importa lo que passi fora de les sales de cinema o de les parets de casa teva, potser en molts casos fins i tot volem fugir i desconnectar de la nostra realitat com el personatge de Cecília creat per Woody Allen en La rosa purpura del Cairo. Mirem les pel·lícules perquè ens remouen els nostres sentiments i busquem viure sensacions: de eufòria, sorpresa, tristesa, superació, por i adrenalina, riure...

El cinema modifica el món que vivim, ha creat i crea tendències en la moda, en el aspecte físic de les persones on volem tenir els mateixos pentinats dels personatges de pel·lícula i fins i tot pot modificar el devanir de les vides de les persones. Per exemple, després de la estrena de la pel·lícula Top Gun, va haver-hi un sobre-excés de sol·licitacions per convertir-se en aviadors de combat pel exercit dels Estats Units, pel que fa la moda també va crear tendències de jaquetes i ulleres estil aviador. Flashdance és un altre exemple, va posar de moda el estil informal per anar al gimnàs, apareixent el leggins, els escalfadors, grans suadores personalitzades per ensenyar els ombrós...o Matrix amb la roba de cuir negra i ulleres negres.

La importància del cinema en les nostres vida per això no acaba aquí, el cinema ha estat sempre una eïna de disseny del futur que vindria. Pel·lícules com James Bond, 2001 Odisesa en el espacio, Minority report entre moltes altres han marcat la evolució de la tecnologia: James Bond pel que fa la creació de Gps pel cotxes o smartphones, la idea dels tablets tan de moda que s'han posat avui dia no és nova, la seva concepció ja exisitia l'any 1968 en la pel·lícula de Kubrick Odisea en el Espacio o els panells virtuals que s'utilitzen amb les mans sense contacte de Minority report on ja s'ha fet quasi realitat amb Kinect, les smartTV...és podria afegir els hologrames de Stars Wars...



Des dels meus ulls el cinema va ser i continua sent una finestra i eina cap a l'entreteniment, evolució, educació i a la cultura, on lo més meravellós del cinema i de les pel·lícules són els records de les experiències viscudes, moments que no es tornaran a repetir de la mateixa manera perquè cadascun és especial, però que et queden i que perduren en la memòria en el pas del temps. M'han recordo perfectament de cada sensació viscuda, des de que vaig tenir consciència de mi mateix quan els meus pares hem portaven al cinema, de quines pel·lícules hem van marcar i de la felicitat que m'agafava al arribar una estrena que portava temps esperant. 

Amb tres anys els meus pares hem van portar a veure la pel·lícula de Disney La bella y la bestia, una de les meves pel·lícules preferides de la factoria disney. Doncs bé, anys després m'ha mare hem va explicar una anècdota que va succeir en la sala de cinema que mai més oblidaria; un cop va acabar la pel·lícula tots els nens de la sala reien i estaven feliços menys un que era jo. Es veu que vaig estar plorant a pulmó obert i m'ha mare hem va preguntar el per què?  responent jo la bestia, la bestia. Estava trist perquè havien matat a la bestia mentre que la resta de nens estaven contents perquè la bestia s'havia transformat en humà i el conte havia acabat bé.  En el fons segurament vaig acabant entenent i estimant el personatge de la bestia, tot i la seva presencia de violent en el fons tenia un cor enorme i era ell qui mereixia acabar en conte de fades amb la bella i no la persona humana (aquell mateix any per carnestoltes hem vaig disfressar de bestia). Aquest tipus de pel·lícules que ensenyen que el aspecte i el físic no són rellevants per arribar a estimar algú, són indispensables per el creixement d'un infant i en aquest aspecta Walt Disney va deixar un gran llegat.

Un altre record que no oblidaré mai: cinema grup balaña Bosque any 2001, estrena de Gladiator. Després de veure la pel·lícula es va convertir enseguida en una de les meves preferides fins avui, on la escena que cremen a la família de Maximus, la qual només es veuen els peus cremats, hem va afectar; per mi va ser un canvi important de maduresa passant de la infantesa cap a la adolescència. Una pel·lícula que hem va descobrir el gust de la història antiga de Roma i per l'arquitectura amb el colossal Coliseu,  amb un guió amb ple de missatges profunds i reflexius de la vida,  el sentit de viure-la sense les persones que t'envolten i t'estimen, la venjança, la traïció i les accions que fem en aquest món i la repercussió que tenen.

Entrat a la adolescència i la època de tardes Up&Down amb sortides fins les nou de la nit, vaig començar entrar en una etapa de pel·lícules musicals i de ball, temps on vaig descubrir Grease, Flashdance, Baila Conmigo, Fama, Footlose..., però entra totes la que hem va marcar realment va ser Fiebre del sabado noche. John Travolta encarnant a Tony Manero, rei de la pista de Brooklyn, acompanyat de la música dels Bee Gees dels 70-80's i amb elegància alhora de vestir en les discoteques (que ja m'agradaria veure avui dia per les nits). Per mi va ser tota una explosió de bons gustos, on junt amb els videoclips de Michael Jackson( el de Bad dirigit per Martin Scorsesse), es van convertir amb els meus referents alhora de ballar i de gaudir de la música. A partir de aquell moment hem vaig enamorar de la música dels anys 70 i 80's i fins ara no parat de sorprendrem el ritme de la disco 70-80's.

De les últimes experiències agradables que vaig viure en un cinema van ser veient Intocable l'any 2011, una pel·lícula molt humana, molt profunda de superació i de ganes de viure amb un to còmic, on al sortir del cinema hem van venir ganes de menjar-me el món amb un positivisme que hem corria per les venes.

Podria mencionar un sense fi de més anècdotes i experiències viscudes amb les pel·lícules, la qual han estat responsables en un petit tan per cent de la persona que soc avui dia. Tot i que pugui sonar i semblar una exageració i que tendim a expressar que les coses idíl·liques i perfectes només succeïxen en les pel·lícules, la realitat és que algunes pel·lícules són el reflexa de la realitat distorsionada com un mirall, que ensenyen i eduquen a traves de diferents punts de vista disminuint les nostres limitacions de pensaments. És veritat que les pel·lícules acostumen a tenir un final feliç i la vida acaba amb la mort, però si analitzesim les nostres vides per etapes o anys de vida segur que podríam editar els finals amb bons moments, perquè la vida és una pel·lícula que conviuen tots tipus de generes: musicals, drames, comèdies, acció...on cadascú és protagonista de la seva realitat i alguns directors simplement transmeten la seva realitat als altres a través del cinema. 

A continuació teniu un vídeo de la influència de les pel·lícules sobre els nens,  molt interessant!!!

Tom Cruise



Sembla que Tom Cruise està renaixent de les seves cendres, després d'uns anys on es parlava més de la seva vida personal acaparant portades de la premsa rosa que de la seva vida professional, sembla que està re-endreçant la seva carrera professional a base de protagonitzar bones pel·lícules d'acció com en estat aquest 2013 Jack Reacher i Oblivion, on a més sembla que així tornat pel camí de realitzar una pel·lícula per any.

Seguint les entrades sobra actors i actrius aquest cop li ha tocat el torn a Tom Cruise, possiblement un dels últims actors de renom en la era Hollywood, un actor que ha creat tendències de moda amb la seva imatge, a fet història en les taquilles de cinema trencant records de recaptació, arribant a ser el actor millor pagat en el món durant anys i aconseguint l'èxit de ben jove.



Pel que fa el aspecte interpretatiu no és pot considerar com un grandíssim actor si el comparem per exemple amb Robert de Niro, Al Pacino, Marlon Brando per anomenar només alguns. La seva manca interpretativa en els inicis professionals però no el va aturar per debutar en el cinema gràcies a la seva imatge, tot i mesurar 1,70 metres, i el seu carisma; a mesura que va anant treballant com actor va evolucionar cap a positiu, millorant e interpretant grans personatges en pel·lícules realment bones que quedaran en la memòria de molts.  

En el aspecte de guardonat tot i arribar a ser el millor pagat no ha tingut tant de èxit. Durant tota la seva carrera professional a obtingut 3 nominacions a Oscars per les pel·lícules: Nacido el 4 de Julio, Jack Maguire i Magnolia. En els tres casos van ser del tot merescudes les nominacions, però a dia de avui encara no ha guanyat cap Oscar, tot i que si que va guanyar el globus d'or a millor actor en les tres respectives pel·lícules.

Tot i no aconseguir cap Oscar no va impedir que Tom Cruise fos el millor pagat de Hollywood en la dècada dels 90 i principis del segle XXI i això simplement es deu a la gran recaptació que aconseguia en cada pel·lícula que protagonitzava. En el següent enllaç es pot observar la evolució entre la recaptació de les seves pel·lícules i el sou descomunal que guanyava en cadascuna: salaris

A part de lo que tenia d'haver cobrat per la publicitat per  haver creat tendències per exemple amb les ulleres Ray-Ban on sempre l'han acompanyat al llarg de la seva carrera en pel·lícules com Riscky Business, Top Gun...

I la veritat és que el nom de Tom Cruise era sinònim, i sembla que ho torna a ser, de anar a veure una gran pel·lícula, ja que sempre encertava amb els papers interpretats, a més ha pogut treballar amb quasi tots els grans directors moderns de la nostra època: Steven Spielberg, Ridley Scott, Tony Scott, Brian de Palma, Sydney Pollack, Oliver Stone, Ron Howard, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola i fins i tot amb el gran geni Stanley Kubrick abans de que moris.

El top 10 de las seves millors pel·lícules:

2) The firm ( la tapadera)
3) Rain Man
4) Jerry Maguire
5) Mision Imposible
6) Minority Report
7) Algunos hombres buenos
8) El color del dinero
9) El ultimo samurai
10) Top Gun



Fora del top 10 s'han quedat per poc Nacido el 4 de julio, Riscky Business i Magnolia.

Es podrà criticar més o menys las seva vida personal però pel que fa a la professional cal reconeix-se'l com un notable actor que ha interpretat diferents registres de personatges i en diferents generes de pel·lícules amb la intenció de sempre superar-se i a base de treball fort a aconseguit el èxit, deixant una bona herència en el sèptim art.

Si sempre has volgut saber la vida del Tom Cruise i les dificultats en que es va trobar amb la seva infància ja que tenia dislèxia i com va anant encaminant-se cap el èxit, no et perdis el següent vídeo que repassa per sobra tota la seva vida:


Si vols veure de forma molt més extensa, detallada i documentada la seva vida, mireu el següent vídeo:

Oblivion: visual spectacle

Oblivion has already arrived, the latest science fiction movie with Tom Cruise. Oblivion was directed by Joseph Kosinski, the same director who made Tron: Legacy three years ago, where in this case he's also created the script.  The star of the film, where the story revolves around him, is Tom Cruise and the rest of the main cast are Olga Kurylenko, Morgan Freeman, Nicolaj Coster who appear in the series of Game of Thrones and Andrea Riseborough.


Oblivion is set in an apocalyptic world, specifically in New York in the 2073s. It was filmed on the location in Iceland where there are amazing and virgin landscapes like Earl's Peak. 

The plot of the movie is as follows: In the future the Earth is attacked by an alien race and the surviving members of humanity are taken to a new home. Jack (Tom Cruise) and his colleague Victoria (Riseborough) stay behind to protect the machinery harvesting the planet's resources, but Jack stars to suspect there is something strange and meaningless in his mission, why do they have to leave the world if they won the war?

Oblivion is a good movie in all aspects, perhaps it has weaknesses in the script of the characters, where some dialogues of the characters are superficial and shows us performances a little away from human behavior because in some moments there isn't a great deepness in the relationships among characters. However the rest of the script is quite good, despite it's not being as original as Joseph Kosinski wanted  us to believe. 

The acting is correct and perhaps, the best of the film and what the audience shall really enjoy it will be accompany Jack's traveling around this imaginary world created by Joseph, who demonstrates that is  masterful in this aspect, showing us an alive world with all kinds of details in the tecnology,gadgets,weapons... 

I definitely recommend Oblivion because it's a pure visual spectacle, with wonderful and breathtaking scenes, with a good script that works throughout the movie and I'm sure that lovers of science fiction will enjoy it.  

Mark=6,75/10


Film Quotes

This week in my English academy we are going to do the topic about cinema and I write this because we had to choose one famous quote about movies as a homework and this is the reason why I devote this entry. I've created a new Pinterest board about quotes relate with the cinema and slowly I'll add more pictures in the future.  If you want see all quotes click the board. I hope you like it.

Un amor entre dos mundos: noves lleis físiques


Després de veure Un amor entre dos mundos compleix amb lo que se li demana a una pel·lícula de cinema, no és una pel·lícula boníssima ni tampoc disposa d'un argument amorós molt treballat, però la seva temàtica original t'envaeix durant els 100 minuts que dura la pel·lícula i t'atrapa en un espiral de preguntes mitjanament constants, gràcies a les noves lleis físiques que mouen els dos mons de la pel·lícula, arribant a sorprendre en bastantes ocasions. El sabor de boca final al veure-la està entra un bon sabor i una oportunitat perduda, perquè tenia potencial per arribar a ser excel·lent, però s'ha quedat a mig camí, a causa dels guionistes i la història amorosa que volen plasmar entre els dos protagonistes, sent molt superficial i no tan fascinant com el embolcall argumental. Només que haguessin treballat més profundament els personatges i la seva relació amorosa a cotes més realistes i dramàtiques i el director hagués aprofitat la oportunitat de explicar de forma més extensa i millor les condicions de vida socials i jurídiques de la societat de cada món i no tan centrar-se en la història dels protagonistes(ja que en alguns moments semblen que visquin sols amb 3 amics i no existeixi més vida més enllà de uns quants secundaris )  podria haver arribat a ser una grandíssima pel·lícula. Em recorda la mateixa sensació que al veure In time, gran idea argumental, però mal aprofitada, acumulant-se en la pila de pel·lícules interessants per passar una bona estona.

Tot i així Un amor entre dos mundos, és del tot recomanada i sobretot per poder veure i gaudir de les espectaculars escenes dels emplaçaments creats per ordinador en la gran pantalla. El ritme de la pel·lícula és bo, mai es fa pesada, i tot i que alguns cops caigui en el clixé de "val això només passa en les pel·lícules" aconsegueix  atrapar la teva atenció en tot moment. Pel que fa els actors protagonistes estan correctes, potser Jim Sturgess sorprèn amb la seva bona interpretació per sobra de altres pel·lícules com Cloud Atlas, One day o 21 Black Jack i Kirsten Dunst, està igual de encantadora en pantalla com sempre, no fa una interpretació per sorprendre, però li dona carisma el paper, segur que amb una altre actriu hagués perdut força la parella de protagonistes.

Potser la pel·lícula no sigui notable i no aconsegueixi una història de amor per recordar, la qual en aquest aspecte fracassa bastant, però en general té més al·licients positius per passar una bona estona i deixar-te portar pels dos mons i les seves lleis físiques de ciència ficció, acompanyat de grans plans de càmeres i seqüències ben gravades que segur que et sorprenen, ja que no existeix cap pel·lícula que se li assembli en general.


Puntuació= 6,75/10



"Lo maravilloso de esta película –que bascula entre la maravilla y la tontería, en la que uno se queda con la maravilla– es el juego de perspectivas. (...) Puntuación: *** (sobre 4)" (Salvador Llopart: Diario La Vanguardia)



"Una idea de arranque fascinante. Un arranque que, a veces, se tambalea por un guión errático y un leitmotiv amoroso resuelto de forma atropellada (...) Puntuación: *** (sobre 5)" (David Broc: Fotogramas)



"Pero es una lástima que no les haya dado más robustez con una historia que no se quede en mera superficie. (...) Su romance no te dejará patas arriba, pero el juego visual se merece una sala de cine" (Daniel De Partearroyo: Cinemanía)

El "must see" de Abril

Després de les vacances de setmana Santa, comença un mes de Abril amb bastantes bones pel·lícules, com sempre en AdCinema, a principis de mes teniu a continuació les estrenes de pel·lícules més destacades del mes.

5 de Abril

Efectos Secundarios: Steven Soderbergh després de recollir bones crítiques de les seves últimes pel·lícules, Magic Mike i de Contagio, presenta aquest thriller sobre un medicament que torna addicta a les persones i causa efectes secundaris no anunciats. Sembla que el director s'ha superat amb Side Effects i acompanyat d'un bon repartiment d'actors amb un guio que segur que tindrà més d'una sorpresa.

"Un thriller infernal, retorcido, asombroso y acompañado de sorpresas (...) Hay un efecto secundario de esta película, pero es uno sin los cuales los yonkis del cine no pueden vivir: no te la puedes sacar de la cabeza (...) Puntuación: ***1/2 (sobre 4)" (Peter Travers: Rolling Stone)

"Logra algo tan elogiable como mantener la atención del espectador de principio a fin. También sorprendernos con los giros que se producen en una historia muy turbia." (Carlos Boyero: Diario El País)

"Steven Soderbergh convierte elegantemente una historia con forma de rompecabezas espiral sobre la depresión clínica y la mala praxis psiquiátrica en un entretenimiento absorbente y astutamente impredecible" (Justin Chang: Variety)


5 de Abril

Un amor entre dos mundos: la sorpresa del mes segurament, amb poca repercussió mediàtica, apareix una pel·lícula que entra pels ulls i que és probable que més de un estigui esperant amb ganes per veure-la després de veure el trailer. Tot i que les primeres crítiques no són del tot bones, per la orginialitat que presenta ha de estar entre les més destacades del mes.

"La verdadera originalidad es tan escasa que es un placer dar la bienvenida a una película tan completamente diferente y estimulante como 'Upside Down'. No se parece a nada que hayas visto antes" (Rex Reed: The New York Observer) 

"Toda 'Upside Down' es su historia de amor, la cual, a pesar del innegable atractivo de Sturgess y Dunst, nunca arranca. Así que la película es como un gran envoltorio, envuelto en papel dorado, pero con una tostadora de 10 dólares dentro" (Mick LaSalle: San Francisco Chronicle)


12 de Abril

Oblivion: que Tom Cruise ha tornat aquest 2013, ja no és notícia, després de la notable Jack Reacher ara protagonitza una pel·lícula de ciència ficció post-apocalíptic. Una pel·lícula de alt pressupost,típica del genere blockbuster, que segur que dona grans moments d'acció. A part del protagonista es troba ben acompanyat per Olga Kuryrlenko, noia 007 en Quantum of Solace, i amb el genial Morgan Freeman, que quasi sempre tria bé els papers a interpretar.


12 de Abril

To the wonder: després de la pel·lícula El árbol de la vida de Terence Malick, molts no voldran saber res més de les seves pel·lícules, ja que va ser segurament de les més controvertides dels últims anys, trobant-se entre l'odi i l'admiració, entre la pitjor pel·lícula de l'any i la obra mestra del director. Tot i així, Terence Malick té guanyat a la crítica dels Estats Units, on agraden molt els seus treballs i el seu segell personal que mostra al filmar, tot i que aquí la recepció sigui bastant diferent, es mereix esta entre les destacades.

"Malick continúa arriesgando, cortejando el ridículo y el éxtasis en igual medida, (...) con fallos y todo, este es un trabajo arrebatador (...) de un cineasta que no ha perdido la capacidad de emocionar y sorprender" (Justin Chang: Variety)

"En lo mejor, la rapsodia cinematográfica de Malick es gloriosa; durante algunos momentos inciertos, parece estar repitiéndose a sí mismo. Pero la película es una delicia (...) Puntuación: **** (sobre 5)" (Peter Bradshaw: The Guardian)

"Menos ambiciosa que 'El árbol de la vida', 'To the Wonder' es en cualquier caso puro Malick, sin adulturar; una absorbente, reflexiva y conmovedora meditación sobre las cosas que importan. (...) Puntuación: **** (sobre 5)" (Ian Freer: Empire)


"Un Malick reconocible, pero decepcionante. (...) ese presunto volcán emocional no te contagia su lava." (Carlos Boyero: Diario El País)



26 de Abril

Iron Man 3: la primera pel·lícula de superherois del any arriba amb Iron Man  3 on es presenta com la millor de la trilogia; sembla que han aconseguit crear un guio més madur proper a la primera part que a la decepcionant segona pel·lícula. Segur que molts la tenien a la agenda per anar a veure-la. 

"Black tiene instinto para equilibrar las escenas de acción con los pasajes telenovelescos necesarios para que éstos nos importen. Y evita los gags de engreída autocomplacencia que hicieron de 'Iron Man 2' una paliza (...) Puntuación: **** (sobre 5)" Telegraph





A part de les cinc mencionades hi han dues pel·lícules més que segur que no decepcionarn als amants del gènere, una de terror Posesion Infernal, remake de la pel·lícula de Sam Raimi i un drama, The Hunt , guanyadora de bastant premis del cinema Europeu.